0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Как да изберем правилната кувертюра

  • Nov 01, 2022

Кувертюрите имат както декоративна, така и чисто практическа функционалност. Те са признак на внимание към всеки детайл в спалнята и допринасят за нейната завършеност и естетика. Освен това предпазват спалното бельо от прах и замърсявания, които могат да се натрупат през деня.

За да изпълняват ефективно основните си функции, кувертюрите трябва да бъдат избрани правилно. В днешната блог статия ще ви преведем през основните аспекти, които трябва да обмислите, преди да направите финалната покупка на качествена кувертюра.

Съобразете избора на кувертюра със сезонното усещане в спалнята

Първият ни съвет тук е да не се задоволявате само с един брой спална кувертюра. Причините са както практични, така и естетични. От хигиенна гледна точка е добре да имате алтернатива, за да сменяте регулярно кувертюрата със свежа такава, докато другата се пере. От интериорна гледна точка пък е добре със смяната на аксесоарите в спалнята, да сменяте и кувертюрата, така че да отговори на новата декорация.

Имайте предвид, че от чисто хигиенична гледна точка е най-добре кувертюрите да се сменят поне веднъж на 1-2 месеца.

Какъв материал кувертюра да изберете

Има най-различни видове кувертюри, които носят различно усещане в спалното помещение. Една от основните характеристики, с които се отличават е именно тяхната материя.

Чистият памук се използва по-рядко за направата на кувертюри. Когато го откриете в състава на едно покривало за легло обаче, може да сте сигурни, че тук става въпрос за наистина луксозен плат. Той предлага по-голяма мекота и лекота.

Микрофибърът също е добра опция и се предпочита заради по-достъпната му цена и страхотните му качества.

Една от най-предпочитаните материи тук са гладките такива. Класически представител е сатенът. Той се предпочита за внасяне на изисканост в стаята. Освен това има доста добри отблъскващи способности и не задържа толкова петна, както една мека памучна материя например би го направила.

Текстурираната материя е подходяща за спални, които не са стилово пренаситени, тъй като внася допълнителен акцент.

Помислете за всички видими слоеве на леглото при избор на кувертюра

Един от най-модерните начини за декориране на спалнята е чрез наслояване на декоративните елементи по самото легло. Може да сгънете малка част от кувертюрата в горния край към възглавниците, така че под нея да се открие долният слой спално бельо в друг цвят. Съобразете избора на кувертюрата спрямо цветовете и стила на всички спални елементи.

Може да комбинирате монохромна спалня чрез избор на платове, които са в една цветова гама или да работите с акценти за постигането на премерена еклектика.

Вместо заключение - не забравяйте за подводните камъни

Информирайте се предварително какви са възможните методи за поддръжка на кувертюрата. Особено ако искате да си спестите време, потърсете вариант, който може да се пере в пералня, така че да не се налага да ходите редовно до химическото чистене.