0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Какво да знаем при избора на материал

  • Feb 06, 2023

Мечтаете ли как ще се върнете в прегръдката на любимото си спално бельо от момента, в който се събудите сутрин? Топлото легло е мястото, в което се чувстваме комфортно и уютно. За това сме склонни да избираме спалното бельо с изключително внимание.

Ако ви предстои подобна покупка е добре да се запознаете с няколко важни критерии, които ви гарантират, че ще направите правилния избор.

Кои са най-подходящите материали за спално бельо

Едва ли фактът, че памукът е най-разпространеният материал за спално бельо ви учудва. Това е мек и много издръжлив материал, който е устойчив на термообработка и пране. Памукът позволява на тялото ви да диша, но и осигурява нужната топлина през студените месеци.

Този плат е лесен за обработка, което е причината от него да се създават други видове платове, които също се използват за направата на спално бельо. Това например са хасето, ранфорс, египетския памук и памучния сатен.

Всички изброени платове са много здрави и устойчиви, което ги прави предпочитани материали. Разбира се, платовете изработени от памук имат своите специфики, но можем да обобщим, че тази категория материали за спално бельо се предлага с по-достъпна цена от други платове като коприна, бамбук и лен.

Как да разберем колко качествен е един материал

Сега ще споделим с вас един трик, по който да определите колко качествен е материалът, от който е направено спалното ви бельо. На етикета на завивките и чаршафите ви трябва да е посочен броя нишки. Колкото по-висок е този брой, толкова по-качествен е материалът, от който е изработено спалното бельо.

Броя нишки се измерва в см² и може да варира от 50 до 350 см². Високият брой нишки е доказателство за издръжливостта и мекотата на материала.

Начинът на изтъкаване е също много показателен за качеството на плата. Методът на изтъкаване определя как се събират нишките една в друга. Според тази характеристика можем да разграничим 3 вида спално бельо:

  • Перкал

Този вид спално бельо има еднакъв брой нишки от долу и от горе. Това прави този плат много здрав и приятен на допир. Много хора го предпочитат именно поради тези причини.

  • Ранфорс

Това е плат, който също има еднакъв брой нишки от горе и от долу. При този материал се използват по-малък брой нишки на см², което означава, че е един клас по-ниско качество от перкала.

  • Сатен

Този нежен материал е много разпространен в изработката на луксозно спално бельо. Сплитката на сатена има повече нишки от горе, което е причина за по-мекият на допир плат.