0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

От колко часа сън се нуждаем дневно

  • Sep 18, 2019

Чувствали ли сте се уморени? Не смятаме, че това неприятно усещане ви е подминавало! Повече е по-добре от по-малко, но не винаги. Ако спите твърде малко ще чувствате умора, а ако го правите твърде дълго…ще се случи същото!


Сън спрямо възрастта

Научни изследвания доказват, че бебетата от 0-3 месеца се нуждаят от допълнителен сън. Между 14 и 17 часа е нормалното време, което те прекарват в сън на тази възраст.
На по-голяма възраст, от 4 до 11 месеца, е нормално продължителността му да е от 12 до 15 часа дневно.

Децата, които са от 1 до 2 години, започват да опознават света около себе си, а това намалява нуждата им от сън. Границите вече са от 11 до 14 часа.

Малчуганите от 3 до 5 годинки трябва да получават от 10 до 13 часа сън. Естествено, това не са оптимални граници - могат да имат колебания с един час.

В началното училище или на възраст от 6 до 13 години, децата се нуждаят от 9 до 11 часа сън.
Тийнейджърите, които са между 14 и 17 години...нямат нужда от много сън! Експертите твърдят, че са напълно достатъчни между 8 и 10 часа сън на вечер.

Младите от 18 до 25 годишна възраст се нуждаят от 8 до 10 часа сън.

При възрастните от 26 до 64-годишна възраст, нуждата от сън се променя незначително. Тук все още говорим за сън между 7 и 9 часа.

При възрастните, които са 65+, необходимостта му значително намалява. Повечето от тях се нуждаят от сън, който трае между 7 и 8 часа, а границите се колебаят с 2 часа.
Това са изследвания, които не са абсолютни, но нека не забравяме, че винаги може да си поспите още малко в любимото легло с мекото спално бельо.


И още…

Ще ви дадем някои насоки, които гарантирано ще ви помогнат да имате по-здрав и пълноценен сън.

-          „научете” тялото си да ляга по едно и също време - дори и през почивните дни.

-          движете се, защото това е здраве!

-          направете спалнята си приветливо място - точната температура, светлината в стаята и подходящото спално бельо.

-          изберете удобен матрак и възглавница.

-          не прекалявайте с кофеиновите напитки.

-          не слагайте телевизор в спалнята!

Нищо непосилно няма. Всичко зависи от вас. За спалното бельо ние сме на разположение. В POPIJAMI.BG ще откриете богата гама модели спално бельо, които са изработени от материи с високо качество. Разгледайте ги!