0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media
media

Памук или полиестер. Коя материя да изберем?

  • Aug 21, 2019

Памук или полиестер. Коя материя да изберем?

 

Знаете ли, че голяма част от българите използват спално бельо от памук? Останалите използват спални комплекти от полиестер! Това е битка между влакната, която продължава и днес, но защо? Сега ще ви разкрием тайната на въпроса: Защо има много „за“ и „против“. Не гарантираме, че заедно ще намерим отговор на този въпрос, но всичко свеждаме до предпочитанията на всеки  човек поотделно. Нека започнем с предимствата и недостатъците на двата вида материи.

 

Любимият на всички – памук

Една от най- разпознаваемите материи по света идва от многогодишно храстово растение! Семенцата му са заобрадени от фини бели влакна, от които се получават фини, бели нишки. Никак не е случайно, че голяма част от спалното бельо в България се произвежда точно от естествения продукт – памук. Тук ще последва въпросът „Защо?“. Истината е, че влакната на това растение са идеални за тази цел. Спалното бельо, което се изработва от памук е изключително качествено, защото абсорбира влагата, лесно се почиства и позволява на тялото ни да диша.

Може да не знаете, но вие губите от 1 до 2 литра вода на нощ! Направете си тест – претеглете се преди сън и след като станете Тогава ще разберете колко вода се е отделила от тялото ви. Качественото спално бельо върши страхотна работа, защото абсорбира големи количества влага, без да чувствате такава. По- спокоен сън и прохлада, да, но само с любимия ни памук! Естествено, както всяко нещо, и памучните спални комплекти трябва да се перат редовно, което става най- добре на 60 градуса.

Недостатъци, забравихме ги! Основната е цената, защото памукът е по- скъп, а е и много по-лесен за износване. Можем да споменем и намачкването им след пране, което не смятаме, че е нещо непоправимо.

 

Защо пък да не изберем полиестер?

Полиестерът е алтернатива на памучните тъкани, от които се изработва спалното бельо.
Преимуществата му са, че има сравнително по-дълъг живот за разлика от памучните спални комплекти. Цената му е доста по-ниска спрямо памучните комплекти, а и поддръжката е по- лесна. Достатъчно преимущества, които бързо ви спечелиха, нали?

Нека не забравяме, че всичко има две страни! Дойде ред на недостатъците. Истината е, че синтетичните материи задържат топлината и влагата, което води до повишаване на телесната температура. От казаното дотук, можем да направим извод – не толкова добър и пълноценен сън. Синтетиката е по-груба на допир, защото е изработена от изкуствени материали, които също притежават статично електричество, привличащо още повече прах.

Винаги има компромисен вариант

Винаги има някакъв компромисен вариант, особено в днешни дни! Някой от нас предпочитат него - смесени тъкани - вземаме приятния допир на памука и трайността на полиестера. Въпреки всичко, това си остава синтетика, която задържа повече влага от памука.