0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Полипамук като алтернатива на памука – струва ли си

  • Jul 19, 2023

Когато се оглеждате за ново спално бельо, е особено важно да разпознавате добре всички ключови думи, които търговците използват за обозначаването на конкретния продукт. Лесно човек може да се подведе по етикета, защото сме склонни да търсим бързото и не ни се иска да задълбаваме особено в съдържанието с дребен шрифт.

Затова в PoPijami.bg създаваме поредица от публикации, в които разглеждаме основни типове платове, прилагани в производството на спални принадлежности и разясняваме важните им характеристики и отлики. Тук продължаваме с една доста разпространена памучна алтернатива – т.нар. полипамук.

Какво представлява полипамукът

И защо въобще е алтернатива на памука?

Ако не сте наясно какво точно се крие зад понятието, може много лесно да се заблудите, че това е някакъв специален вид памук, който предлага подобрени характеристики, както е например при сатенирания памук или перкала.

Полипамук всъщност е съчетание на два ключови материала – полиестер и памук. Т. е. платът всъщност представлява смесица от естествена нишка от памук и изкуствено полиестерно влакно.

Това прави полипамучните материи алтернатива на стопроцентово памучните, и то евтина и не толкова качествена такава. Уместно е да направим едно уточнение - има значение и качеството на памучния плат, защото в някои (макар и доста редки) случаи по-качественият полипамук може да се окаже по-добър избор, ако памучният плат е с ниско качество и лоша изработка.

Обикновено комбинацията е 65% в полза на полиестера и 35% за памука, но са възможни и други пропорции в съдържанието.

Какви са предимствата на платовете, смесица от памук и полиестер

Тази смесица от синтетична и естествена нишка комбинира здравината и ниската цена на полиестера с дишащата материя на памука.

Поради високото количество полиестер, който е по-здрав материал от памука, полипамучните платове показват по-голяма здравина и издръжливост, в сравнение с класическия памук. Това обаче не може да се каже с абсолютен наклон, тъй като висококачествените памучни спални платове, като например тези изработени по ранфорс технология, също предлагат много по-добра здравина.

Бельото от полипамук е по-бюджетно и е устойчиво на набръчкване и образуване на гънки и се глади доста лесно.

Недостатъци на полипамука, в сравнение със 100% естествена нишка

Полипамучната тъкан е по-дишаща от полиестерната такава, но не осигурява същата добра проветривост като изцяло памучните платове. Затова и не е най-подходящата алтернатива за топло време или хора, които имат проблем с температурата нощем, защото може да им запарва.

Освен това този материал е по-груб като усещане, не може да се сравни с мекотата на 100% естествената нишка и може да се окаже неподходящ за хора с по-нежна и чувствителна кожа.

Струва ли си замяната? Преценете сами.

Ние предлагаме 100% памучни спални принадлежности, които са на много изгодна цена, с които може лесно да избегнете търсенето на по-нискокачествена алтернатива.