0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Сатен – да разнищим заедно една от най-популярните тъкани

  • Sep 19, 2023

Сатененият текстил е един от най-разпространените типове платове и все пак много малко са хората, които наистина разбират какво представлява той и какви са неговите главни предимства.

Тъй като ние искаме българският потребител да е максимално наясно какво точно купува и дали то отговаря на очакванията му, създадохме тази статия специално за вас. Надяваме се информацията тук да ви ориентира достатъчно добре, така че следващия път, когато търсите ново спално бельо да изберете с увереност и да се сигурни, че взимате правилното решение.

Какво всъщност е сатен

Може би е по-правилно да разглеждаме сатена не толкова като вид плат, а като начин за тъкане и плетене на текстилните нишки за изграждането на конкретна материя. Именно техниката на тъкане е това, което характеризира един плат като сатенен или не.

Нишките на основата се захващат и преплитат с вътъка само на определени интервали. Това довежда до образуването на характерен гладък финиш от лицевата страна на плата, който отразява светлината и матов завършек на гърба.

Всъщност сатенът е един от трите основни метода за тъкане на платове.

За изработката на плата в началото се използвала само коприната. Коприненият сатен има най-отличителни характеристики, най-гладка и фина повърхност, най-нежно усещане и най-силен отблясък. Съответно към момента е и най-скъпият вариант.

В днешни дни за създаването на сатенени материи се използват както естествени, така и синтетични влакна. Към естествените няма как да не споменем памука, тъй като памучният сатен към момента е най-широко разпространен и използван. Към синтетиката можем да споменем вискозата (дървесна полу-синтетика), полиестера и найлона.

Как е започнало всичко

Смята се, че производството на платове по този метод започва през 12-ти век. Историята ни води към Китай, в пристанищен град, чието име трудно ще произнесем, от където за пръв път е била изпратена такава тъкан. В началото производството на плата било особено скъпо и той е бил достъпен само за кралските особи.

В резултат на индустриалната революция и изобретяването на тъкачния стан нещата се променят и освен коприна започват да се използват и други нишки в производството на сатен.

Предимства на сатена като вариант за спално бельо

Освен че добавя естетична елегантност в спалнята, благодарение на гладкия си и бляскав финиш, сатенът всъщност е и много практичен и функционален. Той е изключително нежен към кожата и предлага фин и чувствен допир, а също така осигурява добра прохлада, поради което е особено предпочитан през лятото, когато имаме нужда от повече свежест.

Хипоалергенен е и натурално устойчив на набръчкване и образуване на гънки. Ако е изработен от естествени нишки се характеризира още с хипоалергенност. Всичко това може да увеличи комфорта ви в спалнята и да направи съня ви още по-приятен и качествен. Затова и в PoPijami.bg предлагаме изключително изгодни варианти за такова спално бельо, които с лекота ще внесат още свежест и класа в спалнята ви.