0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Съвети за пране на бельото от професионалист

  • Aug 10, 2022

Правилната грижа за спалното бельо стои в основата на запазването на платовете. Това означава, че ако перем чаршафите, пликовете, калъфките и завивките по правилния начин би следвало техните качества като здравина, мекота и наситен цвят да се запазят за максимално дълго време.

Ние от PoPijami.bg като експерти по качественото спално бельо можем да ви предложим няколко съвета за правилното изпиране на бельото, които да ви помогнат за тази цел.

Коя е подходящата температура за пране

Тя до голяма степен зависи от материала, от който е изработен платът и от неговия цвят. Обичайно наситените цветове като червено например, както и ярките цветове, изискват по-ниски температури на изпиране, с цел запазването на изходния тон на цвета.

Винаги използвайте за ориентир указанията на етикета на спалния артикул. Указанията за температурата на етикета всъщност сочат коя е максимално допустимата температура, при която може да изперете плата. Съветваме ви да използвате именно нея, за да може всички прилепнали към материята бактерии, алергени и микроорганизми да бъдат успешно почистени.

Съвети за оборотите на центрофугата

Ако използвате програма за пране с висок брой обороти, например 1600, при всяко изпиране на спалните платове, то вероятността те да се износят по-бързо ще се увеличи. Затова ви съветваме да използвате поне 1200 оборота в минута или дори по-слаба центрофуга.

Имайте предвид, че когато оборотите са по-малко платовете ще излязат по-мокри. Но това не трябва да се разглежда задължително като минус, тъй като по-натуралното им изсъхване води и до образуването на по-малко гънки по бельото.

Колко често трябва да се перат спалните платове

Оптималната честота на изпиране на долните чаршафи е веднъж седмично. Ако сте от хората, които използват чаршаф с ластик за защита на матрака и върху него поставяте долен чаршаф, то чаршафа с ластик може да перете и доста по-рядко.

Правилото е калъфките на възглавниците да се перат също веднъж седмично. Ако обаче страдате от акне, нощно изпотяване, пърхот, бързо омазняваща се коса и други специфични кожни състояния, е по-добре да ги перете по-често. Така ще се грижите за оптималната хигиена на кожата на лицето и скалпа.

Пликовете на завивките може да перете и веднъж на две седмици.

Допълнителни хитрини при пране на спално бельо

Спалните платове имат нужда от повече пространство, за да се запазят максимално меки и комфортни. Освен това този подход ще намали намачкването на материята след прането, което ще ви спести усилия при гладенето на бельото.

За предпазване от цветни петна, е най-добре при първите три изпирания на цветните чаршафи, пликове и калъфки да ги перете отделно от останалото пране.

Препаратът за изпиране, който избирате също има особено значение. Разчитайте на качествени неагресивни прахове за пране. Не използвайте прекалено много продукт, тъй като той може да остане в нишките на платовете и да доведе до загрубяването на материята.

Винаги изваждайте платовете веднага след приключване на програмата на пералнята. В противен случай рискувате да се зародят невидими гъбички и плесени, съпроводени с неприятна миризма.

Преди да сложите спалното бельо в пералнята го обръщайте наопаки (когато става въпрос за пликове и калъфки). По този начин ще се премахнат натрупалия се прах и друга мърсотия по вътрешните ръбове.

Старайте се да сушите бельото навън, но не на пряка слънчева светлина.