0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Какво е вискоза и има ли място в спалнята

  • Aug 12, 2023

Вискозата е един от най-популярните материали в изработката на платове с различно приложение. Това е така, защото предлага цялостно добро представяне като комфорт и други важни характеристики и е сравнително евтин за производство.

Какво обаче представлява тя, естествена материя ли е, как се получава, какви са конкретните ѝ качества и предпочитан вариант ли е за спалните платове и дрехи – разнищваме нишките заедно с вас в днешната публикация на PoPijami.bg.

Как се получава вискозата

Вискозата всъщност може да се окачестви като полу-синтетичен текстилен материал. Да, материята е изкуствена, тъй като е плод на човешкото дело, но всъщност е синтетичното влакно, за производството на което е използван най-висок процент естествени компоненти.

Историята ни води към края на 19-ти век, когато материалът е произведен за пръв път като по-евтина алтернатива на коприната, затова и често се назовава и като изкуствена коприна. Изработва се от дървесна маса, например бук, бор и евкалипт, но също така може да бъде използван и бамбук.

Самото име идва от процеса на създаване на материала. На един от етапите на обработка, материалът е с висок вискозитет, с плътност подобна на меда, а по-късно се втърдява. Основната органична растителна съставка преминава през дълъг производствен процес, в който се използва голямо количество химикали и затова се заключава, че вискозата е изкуствена материя.

Какви са характеристиките на получения плат

От вискоза се получава лек плат, който се драпира добре и е мек на допир. Съчетава се отлично с други популярни материали като памук и полиестер.

Материята не задържа топлината, абсорбира влагата и затова често се използва за спортни платове. Лека и ефирна е, дишаща и мека. На вид прилича повече на коприна, но на допир се доближава повече до памука. Не е еластична, но може да се смеси с по-еластични материали.

Много хора я сравняват с полиестера, но има съществени разлики между двата материала. Полиестерът по-скоро отвежда влагата, а вискозата я абсорбира. Той съхне по-бързо и не се намачква така лесно, по-здрав е и не се свива толкова.

Подходяща ли е вискозата за спалните платове

Вискозните тъкани по-често се използват за изработката на пижами и нощници, тъй като са леки и носят прохлада и комфорт. Един основен недостатък обаче са абсорбиращите свойства на материята, които не са най-добрият вариант за хора, които са с тенденция към изпотяване. Освен това не е особено издръжлива материя, а когато е мокра, става все по-неустойчива.

Също така материалът може да се окаже неподходящ за по-чувствителна кожа, поради използваните химикали в производството му, които може да окажат дразнимост и дискомфортно усещане.

Макар и изкуствената коприна да е по-евтин вариант, бихме ви посъветвали поради тези причини да разчитате по-скоро на памука.