0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

За или против бамбук в спалните платове

  • May 07, 2023

Бамбукът не е най-традиционният избор, когато става въпрос за избор на чаршафи, пликове и калъфки. През последните десетилетия обаче започва да придобива все по-голяма популярност и затова е нормално все повече потребители да се чудят заслужава ли си да се инвестира в спално бельо от бамбук.

В днешната публикация на PoPijami.bg ще разгледаме основните предимства и недостатъци на бамбука като материал за изработка на спални платове, за да ви помогнем да направите своя информиран извод по темата.

Предимства на спалните платове от бамбук

Едни от най-отличителните характеристиките на чаршафите с бамбук са техните издръжливост и лекота.

Спалните платове, изработени от бамбук, обикновено съдържат лиосел, модал и други типове платове, които са изработени от бамбукови фибри. Те обичайно притежават много сходни на памучните спални материи характеристики като добра мекота, проветривост и здравина на материята.

Има различни методи за изработка на бамбуков спален текстил, затова в зависимост от конкретно използвания подход, може да се заключи че има определени видове, които се считат за по-устойчив и екологичен вариант, в сравнение с памука. Причината е, че бамбуковите дървета растат много по-бързо и тяхното отглеждане изисква много по-малко ресурси и почти никакви химикали за обработката.

Бамбуковите платове са изключително меки и комфортни за спане. Натуралните фибри носят гладко и нежно усещане и дори може да станат по-меки след изпиране. Притежават хипоалергенни свойства и съответно са добър избор за хора с алергии или по-чувствителна кожа. Освен това добре попиват влагата, а уникалната лекота и фееричност на платовете е идеална за хора, които се оплакват от горещина през вечерта и страдат от нощно потене.

Недостатъци на бамбука като материал за спално бельо

Бамбуковите платове имат доста предимства, които със сигурност могат да накарат човек да се замисли сериозно за покупката на такива, но нека да разгледаме и някои от основните недостатъци, които може да прибавим от другата страна на везната.

Макар и суровият материал, използван за направата на нишките на платовете да се счита за доста екосъобразен вариант, процесът на самото извличане на текстилната нишка изисква използването на химикали за разграждането на бамбуковата пулпа. Това обаче не важи за всички методи на използването на бамбука.

Друг недостатък на материята е, че обикновено е по-скъпа от памука. Все още материалът е по-скоро екзотика в спалните платове, а по-висококачественият бамбук определено е по-скъп от памука.

Ако сте от хората, които обичат спалнята да е безупречно гладка, може би бамбукът не е за вас. Немалка част от спалните платове, изработени от такъв се намачкват по-лесно, а друг проблем може да се окаже и лекото свиване на материята след изпиране.