0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Бархет – какво представлява и подходящ ли е за спалнята

  • May 03, 2023

В търсенето на перфектните чаршафи, пликове, завивки и други спални платове, един от най-основните фактори си остава материята, от която са изработени. Затова в PoPijami.bg се стремим да обясним основните типове материи, които може да бъдат използвани за създаване на различни видове текстилни спални принадлежности.

В днешната публикация се насочваме към бархета, затова продължете да четете, ако искате да научите повече за него като материя и така да прецените дали е подходящ за вашата спалня.

Какво е бархет и за какво се използва

Ако „попитате“ речника, той ще ви каже, че това е мъхест памучен плат и толкова. Но това съвсем не изчерпва спецификата на плата, затова ние ще вид дадем по-подробно обяснение.

Бархетът обикновено се изработва изцяло от памук, но някои производители примесват и синтетични нишки към натуралния материал. Това, което го отличава е, че памучният плат е изчеткан по специална технология, с помощта на четки с деликатна метална четина. Четкането се използва, за да се повдигнат фините влакна от памучната тъкан.

Този процес придава на крайния продукт пухкавост и повишена мекота. Той не само изглежда, но и се усеща с лека бухналост, придаваща приятно плюшено усещане при допир. Изчеткването създава мека мъхеста повърхност върху плата, която задържа добре топлината и създава уникално усещане за мекота и уют.

Затова и може да бъде открит под нарицателното четкан памук. Технологията на четкане може да бъде използвана само от едната или и от двете страни на плата. Когато е и на двете лица, резултатът е по-пухкава и топла материя.

От бархет обикновено се изработват дрехи, включително топли домашни облекла и пижами, чаршафи, калъфки, завивки и одеалца.

Чаршафи от бархет – за кого са подходящи

Чаршафите от бархет могат да се различават по качество и цена, в зависимост от вложения ресурс и начин на изработка, но тъй като материята не изисква използването на голям брой конци за постигането на отличителния завършек, качественото бархетно спално бельо се предлага на доста добра цена.

Чаршафът, изработен от бархет, не е задължително по-добър или по-лош по качество от обикновените чаршафи, но има отличителни характеристики, които го превръщат в перфектното решение при определени обстоятелства.

Бархетните чаршафи са по-дебели и пухкави от обикновените, затова са отлично решение за студените нощи и спални с ниска стайна температура. Ако сте от хората, на които топлината все не им стига и търсите нов комплект меки чаршафи, които да задържат топлината под тялото ви, а не при всяко изместване да усещате студен допир – бархетът е страхотен избор. Той ще ви осигури необходимата мека и топла поддръжка и ще допринесе за оптималния ви уют през зимата.