0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Дамаск като тип плат за спалнята

  • Aug 29, 2023

Колкото по-надълбоко навлизаме в проучването на различните видове тъкани, прилагани за създаването на текстилни принадлежности за спалнята, толкова по-интересно става. Ако досега не сте виждали думата „дамаск“ като тип плат за спално бельо, днес представата ви, меко казано, ще се преобърне.

В настоящата публикация на PoPijami.bg разглеждаме една от най-интересните тъкани в индустрията с домашния текстил, за която си заслужава да знаете повече. Ще погледнем назад във времето, за да откроим специфичната тъкан в настоящето и ще раздробим нейните характеристики, така че да разберете за кои спални е подходящ платът и дали е уместно решение за вашия дом.

Какво е дамаск и къде започва производството му

Терминът се използва за назоваването на плат с втъкани шарки и мотиви. Специално изтъканите орнаменти са реверсивни, т. е. са видими и на двете лица на плата. Може да бъде изработен от коприна, вълна, лен, памук или синтетика. Методът на изтъкаване комбинира една основна прежда и една вътъчна, като обикновено лицето е със сатенена гладкост.

„Дамаск“ всъщност е понятието, което се отнася до самата техника на тъкане, която се използва за създаването на плата с красиви изтъкани на специален стан мотиви. Някои източници обаче твърдят, че е възможно историята на материята да е започнала в Китай още преди това. Самите орнаменти са леко релефни (повдигнати над повърхността на основата) и са неразделна, здравно втъкана част от плата. С тази техника може да се създават много сложни и детайлни дизайни.

Самата дума произтича от името на днешната столица на Сирия, Дамаск, където методът е разпространен като една от основните техники за тъкане, използвани от византийските и ислямските култури през Средновековието. Може да се каже, че самата техника за изтъкаване на мотивите е тип жакардово оплитане.

Отличаващите се характеристики на дамаска като спален плат

Спалните платове с мотиви, изработени по тази технология, могат да са в различни цветове и да имат разнолики шарки и орнаменти, придаващи отличаващи се стил и естетика.

Една от основните причини да е предпочитан избор за спалнята, е именно луксозният завършек, който платовете придават в интериора. Освен обаче красив декоративен ефект, наблягащ на изискаността и класата, спалното бельо с дамаск е и практично. То е меко и гладко на допир и предлага достатъчно комфорт за един качествен сън.

А как се усеща на допир така изтъканият плат?

Специфичното изтъкаване придава сатенена текстура и усещане. Платовете са лъскави и копринено гладки, хладни на допир и са малко по-тежки и плътни от памучния перкал. Освен това те са тънки и позволяват на кожата да диша.

Всичко това позволява да се използва за направата на пликове за завивки, калъфки за възглавници и чаршафи.