0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Фустиан – има ли място рустикалната материя в съвремието ни

  • Sep 29, 2023

Може би никога досега не сте чували за тази материя. За да обясним какво представлява тя, трябва да погледнем назад към историята и да проучим как се е изработвала и за какво се е използвала. Този специфичен тип плат се използва и в наши дни, но не е особено популярен.

Какво го прави по-различен от всички останали на пазара и кога е уместно да се използва? Събираме полезната информация специално за вас в PoPijami.bg

Какво е фустиан и кратка история на плата

Това е специфична тъкан, която първоначално се е изработвала чрез тъкането на две памучни парчета или пълнежи върху ленена основа. Историята ни води към средните векове в Европа, когато думата е започнала да се използва за обозначаването на клас тежки, здрави и издръжливи памучни тъкани, някои от които с отличаваща се пухена текстура.

Фустианът най-вероятно произхожда от Al-Fusṭāṭ, днешен Кайро и датира от около 200 г. от н. е. От там се разпространява в Испания и Италия, където е имало няколко гилдии тъкачи на специфичния плат през 13-ти век. Разрастването на неговата популярност води до разпространение на производството на север.

Южна Германия и Швейцария бележат значително нарастване в индустрията с производството на плата през 14-ти век, а френските тъкачи правели фустиани с ресни и груба текстура през 16-ти век. До 19-ти век в производството се използва основно памук – както за основата, така и за пълнежа.

Мястото на материята в съвремието ни

Фустианът продължава да се използва като плат за изработката на различни вещи. Традиционно се използва за направата на ежедневни дрехи и работнически такива. Това е така, защото е доста издръжлив и здрав, благодарение на специфичната комбинация между памучните и ленени влакна, постигната именно с цел да се подобри устойчивостта на материята срещу износване и разкъсване.

Текстурата на съвременния фустиан обикновено е леко рипсена и има уникално излъчване и допир. Затова се използва за създаване на по-интересни видове текстилни продукти. Той не диша така добре както някои други платове, но се подава на обработка и може да бъде манипулиран в различни структури.

А подходящ ли е като материал за спални платове?

На интернационалния пазар се предлагат повече спални платове от фустиан, но в България това не е широко застъпен избор. Обикновено платът, който се използва за направата на спално бельо от такава материя е сатениран и съответно може да го намерите като сатенен фустиан.

Сатенирането е подбрано като подход, с цел да се подобри удобството на материята и да стане тя подходяща за спалните платове.