0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Как да изберем чаршафи за спалня

  • Feb 08, 2022

Преди да кликнете на тази публикация, едва ли сте подозирали, че някога ще търсите насоки в интернет относно кои чаршафи за спалня биха били най-подходящи за вас. Макар че привидно това да не изглежда като някакъв сложен избор, има някои фактори, които не бива да пренебрегвате.

Необходимо е на първо място да знаете от какви материи можете да избирате. Чаршафите обикновено са в комплект с пликовете за завивки и калъфките за възглавници и поради тази причина е препоръчително не само да се фокусирате върху практичността и комфорта, но и върху дизайна.

Ако цветовете или шарките на чаршафите не ви допадат, няма смисъл да обмисляте дали да си ги купите. И все пак има хора, които не са претенциозни относно това и обръщат внимание най-вече на удобството, които чаршафите могат да им осигурят.

В следващите редове ще разгледаме свойствата на някои от най-предпочитаните материи за чаршафи, за да можете да направите правилния избор и да не се въртите в омагьосан кръг из онлайн магазините в търсене на най-добрия вариант.

Кои са най-качествените материи

Може би най-използваните чаршафи са тези от естествен памук. Това е напълно нормално, тъй като той е мек и издръжлив на пране. Не се свива и е хипоалергенен. Освен това е порест и така се получава добра вентилация. Смята се, че най-качественият вид памук е египетският заради фините нишки и това, че се бере ръчно.

Копринените чаршафи са друга опция, която обаче е много по-скъпа. Основното им предимство е, че също са хипоалергенни, но са и естествено хладни, което ги прави перфектни за летнните месеци, когато горещините ни измъчват.

Ленът също е скъпа материя, но има редица ползи, когато се използва за производството на чаршафи. Той задържа телесната топлина и не позволява на бактериите да се задържат на повърхността му. Неслучайно ленените нишки се използват за конци в хирургията.

Бамбукът също е добър вариант – хипоалергенен е и изключително мек, но трябва да бъдете внимателни при прането му. Не трябва да се пере на много високи градуси и да се суши в сушилня, а на въздух.

Може би най-търсените чаршафи са тези от ранфорс. Това е плат, който е изработен от 100 % органичен продукт и се отличава с голяма гъстота на нишките. Издръжлив и мек е, а текстурата му е матова. Тази тъкан абсорбира влагата и я освобождава обратно в околната среда, зад а бъдат сухи чаршафите през цялото време.

Какво още е от значение

Както вече споменахме, е важно чаршафите да ви харесват на външен вид. Ако не си падате по класичекото бяло (което и много лесно се цапа), можете да заложите на чаршафи в любимия си цвят.

Важно е и да знаете точните размери на леглото, а да не купувате чаршафи с презумпцията, че със сигурност ще паснат на матрака. Те не трябва да са нито прекалено големи, нито прекалено малки.

В случай, че сте се спрели на материя, която се свива значително след пране, е добре да вземете малко по-голям размер чаршафи. Също така е препоръчително да имате няколко броя не само, за да ги сменяте редовно, когато ги перете, но и когато сезонът е друг.