0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Как да изберем цветове за спалня

  • Jan 15, 2022

Когато ни предстои да се нанесем в новото жилище, една най-вълнуващите стъпки е обзавеждането. Постоянно ни осеняват нови и нови идеи как бихме могли да създадем такъв интериор, който да е модерен и същевременно да внася уют в дома ни.

Въпреки че повечето хора се фокусират върху помещения като всекидневна и кухня, не значи, че спалнята е по-маловажна. Тя е мястото, където получаваме заслужената почивка след дългия и изтощителен работен ден.

Затова трябва да се погрижим всеки път, когато влезем в нея, да се чувстваме комфортно. Това обаче зависи не само от мебелите, които ще изберем, но и спалното бельо, което ще използваме.

При всяко обзавеждане изборът на цветове може да се окаже истинско предизвикателство. Това е напълно нормално, тъй като се предлагат безброй цветове и нюанси, които биха могли да паснат на вашите вкусове и предпочитания.

Това важи и за цветовете на спалното бельо. Обикновено повечето хора не се замислят особено дали неговият цвят е в добро съчетание с цвета на мебелите в спалнята. Разбира се, такова съчетаване не е задължително, тъй като някои поставят на първо място качеството на материята и не обръщат внимание каква шарка или мотив имат чаршафите или завивките.

Други обаче стигат до там, че искат да са стилни дори когато спят непробуден сън и са придирчиви относно комбинирането на цветовете на пижамата си.

Няма нищо лошо в такава взискателност към цветовете, но е добре да знаете кои са най-добрите начини да ги комбинирате, за да може всеки път, когато влезете в спалнята, да си припомняте момента, в който сте взели правилното решение.

Въздействието на цветовете

При създаването на проект за интериора на спалнята едва ли повечето хора обръщат особено внимание на цвета на спалното бельо. Това е съвсем нормално, тъй като е малко по-трудно (и скъпо) да смениш мебелите, защото първоначалната преценка за цвета им е била погрешна.

Когато се стигне обаче до етапа, в който трябва да изберете подходящите калъфки за възглавници, чаршафи и завивки, е добре не само да се осланяте на личните си естетически влечения към определени цветове, а да знаете какво символизират те и какво въздействие имат върху психическото състояние на човека.

Един от най-предпочитаните цветове за спалня е синият, тъй като той създава усещане за спокойствие и може подсъзнателно да ви помогне да се отпуснете още повече в любимото си меко легло.

Червеният цвят, от друга страна, символизира страст и смелост, но не е особено добър избор за спалнята, тъй като може да ви повлияе негативно, особено ако е в по-ярките нюанси.

Ако живеете в града и ви е писнало да сте заобиколени от тъмните сиви цветове, а бленувате по неповторимото усещане, което получавате, когато сте сред природата, зеленият цвят е подходящ за вас. Освен за спалнята той би могъл да пасне и на всички други помещение в жилището.

Черният цвят от няколко години насам е изборът на много хора, които искат най-модерния стил обзавеждане. Да, той може да се върже с мебелите в кухнята или всекидневната, но не е добра идея да се използва в спалнята, тъй като може да повлия потискащо. Не го използвайте като основен цвят, а по-скоро като акцент.

Доверете се на себе си

Въпреки че се фокусирахме върху някои основни цветове, това не значи, че трябва да избирате единствено измежду тях. Моделите спално бельо в нашия онлайн магазин са изключително много и се предлагат в шарки и други интересни мотиви.

Дори и гореспоменатите цветове да въздействат по начините, които описахме, ако ви допадат и не смятате, че биха ви повлияли отрицателно, се вслушайте в себе си и изберете това, което най-много задоволява зрителните ви сетива.