0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Как да перете памучни чаршафи

  • Nov 17, 2022

Закупили сте нови чаршафи със състав 100% памук, на чийто комфорт и красиви цветове искате да се радвате за максимално дълго време? Правилното им пране е един от ключовите елементи за удължаване на живота им и вземане на максималното от спалното бельо.

Именно затова като експерти в производството и продажбата на качествени памучни спални платове, тук сме събрали за вас най-важните стъпки за целта. Те ще ви помогнат да поддържате свежестта, чистотата, хубавите цветове и мекотата на чаршафите, дори и след многократно изпиране.

Основни съвети при пране на памучни чаршафи

Една от грешките, които може да допуснете, е да не изперете новите чаршафи, преди да ги използвате. Да, те излизат чисти то фабриката, но първото пране ще им помогне да станат по-меки. Освен това така ще сте сигурни, че те имат перфектна хигиена, а допълнителен плюс е добавянето на приятен аромат към материята.

Добрата новина е, че като цяло прането на памучните чаршафи е доста лесно и е най-добре да се извърши в пералня машина.

При първото пране е добре да изперете новите чаршафи отделно от другите дрехи, особено ако те са със силен наситен цвят или са по-обемисти. Едно от най-важните правила при пране на чаршафите е да не пълните целия барабан на пералнята. Оставете пространство на чаршафите, защото така се грижите за тяхната мекота. Освен това по този начин намалявате и възможността за образуване на гънки, поради натъпкването на прането в пералнята.

Важно тук е да се запознаете с инструкциите за поддръжка, оставени на опаковката на продукта, както и с тези указани на етикета му. Спазвайте изискванията за програмата на пералнята и броя обороти. Ако няма конкретни указания относно програмата, най-добре е да изберете по-нежен цикъл, особено когато става въпрос за първо пране на чаршафа.

При последващо пране може да използвате по-агресивна програма, в случай че има петна, които желаете да бъдат елиминирани. В такъв случай бихте могли да използвате специален препарат за петна, но внимавайте той да не съдържа белина.

Имайте предвид, че инструкциите на етикета на чаршафа всъщност представляват максималните допустими стойности при пране. Това означава, че може да пуснете платовете и на по-ниски градуси или обороти.

Допълнителни инструкции при пране на памучни чаршафи

За да са винаги свежи и добре поддържани, е добре чаршафите и спалното бельо да се сменят и съответно да се перат поне веднъж седмично.

Не ги оставяйте в барабана на пералнята или в кош/леген за пране, тъй като те ще се вмиришат. Неприятната миризма е знак за образуването на спори, затова е добре ако се стигне до такава, да пуснете чаршафите за още един измивен цикъл.

За запазване на цветовете и мекотата на чаршафите, използвайте ниска температура на сушилнята.