0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Как да си изберем чаршафи

  • Aug 10, 2022

Чаршафите са основен вид спално бельо, който е задължителен елемент от спалните принадлежности във всеки един дом.

Макар и поначало да изглежда доста семпла задача, избирането на чаршафи трябва да бъде съобразено с няколко критерия, които имат значение за качеството на платовете и идеалното им пасване по вашия вкус и спрямо характеристиките на леглото. Като експерти в спалното бельо, ние от ПоПижами сме готови да ви споделим кои са тези критерии, за да улесним максимално вашия избор.

Материя на чаршафа – основна отправна точка при покупката

В „материя“ включваме всички основни характеристики на плата. Тук влизат вътрешни характеристики като използвана суровина за изработката на плата, самият метод на изработка, дължина и начин на усукване на нишките, както и външни характеристики като мекота, здравина, плътност, хипоалергенност и други подобни. Всички те са взаимно свързани като външните признаци се основават на вътрешните.

Когато не сте сигурни в качеството на материята, винаги препоръчваме да предпочетете 100% памук. Защо? Това е естественият материал, който обединява най-добрите характеристики на спалните платове и има универсална приложимост, благодарение на натуралните свойства на памука.

Що се отнася до здравина, ако търсите памучни чаршафи с подсилена издръжливост, то ранфорс материята е правилният избор за вас. Ранфорсът е памучен плат, който разчита на специална дължина, решетка и усукване на нишките, благодарение на които свиването на материята е сведен до оптимален минимум, а нейната издръжливост – до оптимален максимум.

В PoPijami.bg разполагаме с голямо разнообразие от качествени памучни чаршафи, включително и изработени по ранфорс метод. Ако искате да намерите спално бельо на добра цена, което да ви служи дълго време, ви съветваме да разгледате нашите колекции.

Материалът и изработката на чаршафа имат отношение и към крайното усещане при допир до плата. Принципът е, че колкото по-голям е броят на нишките, толкова по-мек трябва да е платът, но това е до един момент. Оптималното количество на нишките е от 200 до 800 броя на единица площ.

Имайте предвид, че няма вълшебно число, що се отнася до техния брой, защото това не е единствената характеристика, от която зависи мекотата на плата. Когато изработката е качествена, материалът предлага характерен комфорт и нишките са поне 200, може да разчитате, че избраният от вас чаршаф ще ви предостави така търсения деликатен допир.

Очевидното – намерете правилния размер чаршаф

Макар и този критерий да е напълно очевиден, всъщност и тук има няколко особености, които са достойни за обсъждане. Добре е винаги преди закупуване на чаршафа и спалното бельо да сте измерили предварително конкретните размери на леглото, в частност – на матрака.

Тук значение имат и неговата височина над рамката на леглото, плътното му прилягане към рамката, наличието на топ матрак и други подобни. Това са фактори, които могат да увеличат стойностите на оптималните размери, затова не забравяйте да се съобразите и с тях. Имайте предвид, че когато избирате обикновен долен чаршаф е необходимо да има и „остатък“ за прилежно подпъхване на плата и подсигуряване на неговата статичност.

Цвят на чаршафа – подробност с основно значение

Водейки се от своя вкус е добре да не забравяте и за цялостното интериорно усещане в стаята, в която ще бъде използван чаршафът. По този начин спалното бельо ще допълни интериора, а перфектно пасващият чаршаф ще добави нотка спретнатост в спалните помещения.

Следвайте тези указания и ще направите правилния дълготраен избор за комфортен сън и перфектна визия на спалята.