0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Кое да изберете - чаршаф с ластик или обикновен такъв

  • Nov 27, 2022

Дилемата се разрешава най-добре чрез проба. Чаршафите не са толкова скъп артикул, особено ако сте ги закупили от PoPijami.bg, затова нищо не ви пречи да опитате кой от двата типа чаршафи е по-добър. В случай, че искате предварително да проучите нещата, ние сме готови да ви помогнем за това. Тук сравняваме основните характеристики и предимства на двата вида чаршафи, а финалното решение оставяме на вас.

Чаршаф с ластик – лесното и бързо решение за безпроблемно чаршафосване

Първосигналният отговор на горезададения въпрос винаги е в посока на чаршафа с ластик като спално бельо, улесняващо работата на домакина по чаршафосването. Все пак този тип чаршафи е създаден именно с тази цел – да бъде лесно решение за бързо обличане на матрака, без особени усилия.

Друго топ предимство на този тип чаршафи е, че по-трудно се изтръгват по време на сън. Затова и той е подходящ за сънливците, които са склонни към повече въртене и движение, докато спят. Друго характерно преимущество е, че веднъж поставен, чаршафът с ластик е по-трудно да се нагъне, тъй като е добре изпънат.

Самата форма на чаршафа обаче създава леки проблеми при неговото сгъване и гладене. Решение има и за двата проблема, но ще трябва да усвоите нови умения за целта.

Какви са характеристиките и предимствата на обикновения чаршаф

Класиката в жанра – добрият стар обикновен чаршаф може да не ви изглежда като по-доброто решение поначало.

Забелязали ли сте обаче, че в луксозните хотели се използват предимно такива? И има защо. Класическият чаршаф придава изтънченост на спалнята и затова се предпочита от по-спретнатите домакини.

Друго предимство е, че този тип чаршафи могат да се използват през най-топлите нощи от годината като лека и ефирна завивка. Освен това те са и много по-лесни за гладене от чаршафите с ластик.

Най-големият проблем тук е по-лесното изтръгване на чаршафа от матрака (или сгъвката на леглото). Това обаче не е неразрешимо усложнение.

За целта е хубаво да избирате чаршаф с малко по-голям размер, така че да се подпъхне добре. Научете се да подпъхвате класическия чаршаф, както го правят по хотели и медицински заведения. Специалният метод за образуване на т. нар. hospital corners намалява възможността за разместване на чаршафа дори и при най-въртящите се сънливковци.

Финално претегляне – чаршаф с ластик vs. обикновен чаршаф

Интересен факт е, че има хора, които предпочитат и двата варианта – първо поставят чаршаф с ластик, а след това върху него – обикновен чаршаф. Така се вземат предимствата на двата типа чаршафи и се постига по-добро предпазване на матрака.

Претеглете сами характеристиките на двата типа спално бельо и преценете кой вариант е по-подходящ за вас. Ние можем да ви снабдим и с двата.