0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Лен – древният плат с богато настояще и отлична перспектива

  • May 01, 2023

Ленът е един от най-древните платове, които са познати на човешката история и може да се похвали с богато и романтично наследство, предавано хилядолетия наред.

Макар и да не знае точно кога за пръв път е извлечена текстилна нишка от лен, която да се използва за направата на тъкан, уникалните качества на материала го правят един от най-предпочитаните избори и до днес. И едва ли това някога ще се промени.

Любопитни исторически данни за лена като плат

Според археолозите ленът за пръв път е „опитомен“ в древна Месопотамия, когато се използвал като плат, предназначен за управляващата класа.

Доказателствата от праисторическо време са оскъдни, но се твърди, че още неолитните народи в Европа са произвеждали платове от лен още преди 36 хил. години.

Ленът е едно от най-старите текстилни влакна, които хората са използвали и доказателства за това се намират в праисторически крайезерни жилища в Швейцария (10 хил. години назад)

В Древен Египет пък бил много по-широко разпространен. Тъй като горещият климат изисквал изработването на леко облекло, което същевременно издържа на постоянното въздействие на слънчевите лъчи и позволява бързо охлаждане, това се оказало най-подходящата материя. Неслучайно такива платове са открити в древни египетски гробници.

Как се получава платът

Ленените влакна се получават чрез подлагане на растителните стъбла на лена на серия от операции, включително накисване (процес на ферментация), сушене, смачкване и биене. Макар самото растение да е доста подобно на памуковото, за направата на ленени текстилни нишки се използват не топчетата на върха на растението, както е при памука, а неговото стебло.

Производството на плата обаче изисква доста повече време и ресурси от производството на памучни платове, което в исторически план довежда до преднамерено намаляване популярността на плата, след изобретяването на първите пособия за пречистване на памука. Въпреки това уникалните му качества като плат задържат глобалното му производство, макар и това да изисква поставянето на по-висока цена на крайния продукт.

Характеристики на материята

В сравнение с един от главните лидери в спалното бельо (памука), ленът е по-здрав, съхне доста по-бързо и му отнема повече време да се повлияе от продължителното излагане на слънчева светлина.

Абсорбира и освобождава влагата бързо и носи усещане за приятна прохлада. По-бързото му изсъхване помага за намаляване задържането на топлина в горещо време. Затова е най-предпочитан в по-топли климати и от хора, които обичат лекотата на спалните платове.

Той е по-малко еластичен и затова самата текстура е по-твърда и гладка. В резултат на това самият плат е по-податлив на набръчкване.