0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Памучно хасе - какво представлява

  • Mar 08, 2024

Памучно хасе е вид спално бельо и е една от многото памучни материи, които можете да на мерите на пазара. Памучните материи са много предпочитани както за избора на спално бельо, така и за различни дрехи. Всяка от тях се разлива по метода, използват за тъкане, броя нишки, качество, цена и функционалности.

Различните видове памучни материи имат различни качества, някои от тях са предпочитани заради мекотата си, други, заради дишащата способност, а трети заради високата устойчивост. Памукът тип Хасе е една от най-разпространените и желани материи. С множеството си качества и предимства наличието на памучно хасе е задължителен елемент от комплектите спално бельо на голяма част от потребителите.

В тази статия ще ви дадем повече информация за това какво представлява памучното хасе, по какво се различава от другите памучни материали и какви са функционалните му предимства.

Памучно хасе – характеристики и предимства

Памукът от типа Хасе е 100% памучна материя, изключително разпространена в текстилната и в шивашката промишленост. Името на материала, идва от турския език, от където и често се внася в България. Памукът тип Хасе е материя с гладко тъкане. За изработката му и за този вид тъкане се използва хоризонтален стан. Използването на хоризонтален стан за изработката му и гладкото тъкане, водят до създаване на плътен и гладък продукт, който е еднакъв от двете си страни.

Този вид памук се използва за производство на спално бельо, олекотени завивки, покривки, пердета, дрехи и други материали. Най-често се купува под формата на спално бельо, а ниската му цена, приятния допир и качеството го правят една от най-желаните материи на пазара. Можете да намерите продукти, изработени от памучно хасе или от памучен сатен, в различни цветове, размери и с разнообразни десени.

Качественото хасе се разпознава с допира. То има характерна мекота, добра плътност и не се мачка. Всъщност, това че запазва формата си и трудно е мачка е и друго предимство на този материал. Разбира се след по-агресивно третиране включващо пране и сушене, е вероятно да се измачка, но не се притеснявайте, тъй като лесно може да го изгладите с ютия на ниска температура.

Материята на памучното хасе не запарва тялото през летния сезон и запазва топлината през зимата. То е подходящо за малки и големи, и за всякакви атмосферни условия. Благодарение на своите дишащи свойства, мекота и външен вид, памучното хасе може да се използва постоянно и да издържи дълго време.

Как да поддържате памучното хасе

Хасето е един от най-евтините памучни платове, макар и не най-мекия и най-скъп памук, памучното хасе има защо да е толкова предпочитано. Освен разнообразния избор от цветове и дизайни, то привлича потребителите и с издръжливостта си и лесната поддръжка.

Хасето е устойчив плат, не се мачка лесно, а цветовете му се запазват дълготрайно. За да поддържате дрехите или спалното ви бельо, които са направени от този вид плат са необходими минимални усилия.

Достатъчно е просто да ги перете в пералня на температура до 40 градуса, защото по-висока може да навреди на цветовете или да ги свие. Не използвайте химични избелващи препарати, за да не увредите тъканите и имайте предвид, че памучното хасе може да се суши в сушилня, но не е препоръчително.

Причината, поради която не се препоръчва сушилня е, че памукът тип Хасе ще се свие с около 6% от първоначалния си размер. Все пак ако ще използвате сушилня за памучното хасе, препоръчваме да използвате програми с ниска температура, за да е по-малко свиването.

Друго предимство на този плат и полза за вас е, че при всяко пране памучното хасе омеква все повече и повече. Така с времето ще ви става още по-удобно и ще можете да го ползвате дълго.