0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Перкал или как комфортът и луксът вървят ръка за ръка

  • May 23, 2023

Перкалът е една от най-приятните на допир материи, използвани в изработката на спално бельо, до които някога ще се докосне кожата ви. Той притежава уникални характеристики, които го правят особено популярен избор за придаване на специфично усещане на спалните платове, подобно на това в king size леглото на луксозния хотел.

Каква е историята на материала, какви са качествата му и какво кара потребителите да търсят точно тази материя в магазина, когато имат нужда от нови чаршафи, даваме отговорите на PoPijami.bg в следващите редове.

Какво е перкал

Перкалът е специфична материя, която се получава при конкретен метод на вплитане на нишките в изработката на спални платове. За целта може да се използват и синтетични материали, но най-популярният и търсен от потребителите варианти е перкалът от 100% памук.

Платът е плътно изтъкан и за изработката му се използват по-голям брой нишки, обикновено около 200 или дори повече на кв. инч. Изтъкаването е на базата на класически кръстосан модел – едни нишка отгоре и една нишка отдолу – една в основата и една във вътъка.

Така се създава материя, която е значително по-плътна и стегната от тази, получена при класическо тъкане на памук. Завършекът е изключително гладък и няма блясък.

Според някои източници самата дума произлиза от персийското pargālah, а други намират следи само до Франция през 18-ти век (Perche).

В днешни дни се използва най-вече в производството на долни чаршафи, калъфки за възглавници и пликове за олекотени завивки.

Какви са отличителните характеристики на материята

Платът има стегната равна памучна тъкан с плътно усещане. Висококачествените чаршафи от перкал се изработват от фини нишки и дълги памучни влакна. Те придават страхотно луксозно чувство при допир, което може веднага да ви изстреля в спалнята на любимия ви скъп хотел. Колкото повече са нишките на единица площ, толкова по-плътна ще е материята.

Освен с изключително приятно усещане за гладкост и деликатност, перкалът се характеризира с лекота, фееричност и прохлада. Платът позволява на кожата да диша и е изключително подходящ за хора, които обичат нощната прохлада. Ако търсите свежест в спалнята през цялата година, перкалът е един от най-добрите избори, които може да направите.

Памучните чаршафи, изтъкани по този метод имат стегната плетка с голям брой нишки, което ги прави по-издръжливи от другите памучни платове. Те са по-здрави и съответно издържат повече време, без да се разкъсат. Може обичайно да са по-скъпи, но тази им характеристика определено прави инвестицията дълговременна.

В заключение, това, което прави перкала така търсен през последните години са уникалния комфорт, мекотата, луксозното усещане, красивият завършек и лесната поддръжка.