0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Пижамите, без които не можем!

  • May 09, 2019

Пижамата е лека, обикновено двукомпонентна дреха, която се носи за сън. Думата произлиза от индийския език хинди. "Pajama" първоначално идва от персийски, което означава "Legwear" и означава чифт леки панталони, които се държат заедно от низ на талията и се носи в южна и западна Азия, особено в Индия. Чрез търговията между Индия и Европа британските колонизатори ценят комфорта на тези панталони и ги внасят в Европа в средата на 17-ти век, но първоначално не могат да надделеят. През нощта мъжете по онова време носели нощници като  в западната култура, но били изключително женствени.

През 17-ти век джентълменът носел дълги гащи под нощницата си. По този начин действителната пижама, както е известна днес, се е родила и е била все по-популярна алтернатива на нощните бански костюми за мъжете в частност.

Триумфалното шествие в Европа и Америка последвало през следващите години, когато целият свят искал да признае и да се възползва от удобството на пижамите. Днес пижамата се използва не само като пижама ,но и като домашно облекло.

В края на 19-ти век пижамата започва триумфалното си шествие през спалните, а след Първата световна война жените откриват пижамата за себе си, а домашните дрехи преоценяват и сменят за така незаменимата нощница или пижама. Пижамата за жените получава огромно социално одобрение.  До края на Първата световна война пижамата до голяма степен е изместила нощницата, поне като пижама за мъже.

Немската делегация в нощта на 15.4. на 16.4. През 1922 г., преди подписването на Договора от Рапало, в който германският Райх и Съветска Русия възобновява дипломатическите и икономическите си отношения, прекъснати от войната и Руската революция, се срещат в хотел Eden в Женева за легендарна " пижамна конференция" , за да гласуват отново преди подписването на договора.

Същото се случва и на Световната икономическа конференция в Лондон през 1933 г., когато всички членове на американската делегация се събуждат през нощта и решават да оттеглят своя меморандум, за да стабилизират валутите след икономическата криза, което  е направило опасенията на конференцията провал. Тази среща е спомената и във вестниците като "пижамната конференция".

Удобните пижамни панталони също се радват на интерес от модната индустрия, а през 30-те години на миналия век така наречената плажна пижама се премества в света на модата.

Пижамите днес не само са широко използвани като удобно облекло за през нощта, но и се носят като ежедневно облекло, както се съобщава от следните източници:

За много жители на азиатските страни през 70-те години на миналия век е било обичайно да пазаруват по пижами или да посещават съседите си. Шанхай става известен с огромна част от населението, което  носи пижами през целия ден и навсякъде  и затова градското правителство стартира кампания против пижамите през 2010 г. по повод на изложеното.

В Камбоджа една от любимите дрехи на жената е пижамата. С него те посещават пазара, вършат работата си навън и така се показват публично.

В Тайланд пижамите също са социално приемливи. Често може да  видите жени с децата си в пижама на мотопеда, по пътя към сутрешното пазаруване.

В Нова Зеландия пижамите са тенденция - дори и сред бялата дневна светлина, на улицата, докато пазаруват. Управителят на асоциацията за търговия на дребно в Гисборн на източния бряг на Нова Зеландия изобщо не харесва това, но кой би могъл да се съпротиви на това удобство?

На острова тенденциите на са по различни , дори един британски супермаркет изрично забранява на клиентите си да пазаруват облечени в пижами. "Ние молим нашите уважаеми клиенти, от внимание към другите клиенти в нашия супермаркет да носят подходящи дрехи", се казва в знак на супермаркета, който след това става много конкретен: "обувките трябва винаги да се носят, а пижамите са забранени."

В американските дневни центрове и начални училища понякога се организира тематичен ден като "пижамен ден", по време на който на учениците се разрешава да посещават час облечени пижамите си.

Днес виждаме , че пижамата е не просто облекло , с което можем да спим , но и ежедневно облекло , с което да прекараме целия ден , за това е важно пижамата да бъде не само удобно , но и красива ето затова Ви предлагаме да разгледате огромното разнообразие , което предлагаме в PoPijami.bg ,

Защото животът е по-хубав Po Pijami…