0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Полар – топла мекота и уют като от прегръдка

  • Jun 16, 2023

Поларът е материя, която е изключително лесно за разпознаване по топлото, плюшено и меко усещане и специфичния пухкав вид. Чудили ли сте обаче какво всъщност представлява платът, от какви материали е изработен, как се получава и каква е историята му? А всичко това наистина има значение.

В днешната публикация на PoPijami.bg ще изследваме любопитната и полезна информация в тази насока. Надяваме се, че тя ще ви помогне да направите правилния избор следващия път, когато се чудите дали поларената материя е за вас. Пожелаваме ви приятно четене!

Какво представлява поларът и как се получава

Обикновено поларът се изработва от синтетични влакна – най-често полиестер, но има алтернативи, при които изкуствените компоненти са смесени с натурални такива, с цел осигуряването на по-меко и приятно усещане на материята.

В класическия вариант платът се изработва от изкуствени нишки от специфичен тип полиестер – полиетилен терефталат (PET) или друг тип, създадени от човека синтетични материали. Процесът на изработка преминава през няколко етапа.

Полиестерните влакна се предат на прежда по машинен път, която се изплита в плат на плетачен уред. След това се извършва боядисването и накрая се завършва с четкане. Тъканта се обработва с телени четки, за да може влакънцата на материала да се повдигнат и така да се създаде по-мека и пухкава текстура.

История: как се създава материята

Поларът е създаден като нов тип плат с цел изработване на удобни, топли, но леки дрехи, за хората, които се налага да бъдат активни на открито.

В края на 70-те години на 20-ти век Malden Mills започва да експериментира с полиестера, изследвайки неговия потенциал. През 81-ва поларът навлиза на пазара именно през неговата компания, в резултат на колаборация с Yvon Chouinard - собственик на фирма за планинарско облекло.

Не отнема повече от десетилетие на новия модел на обработване на полиестерните влакна да придобие широка популярност поради уникалните качества на получения плат. Става изключително предпочитано решение за хора, които спортуват навън, както и за любителите на всякакви други активности на открито.

Към днешни дни технологията продължава да се подобрява и дори се достига до такова качество, че изработеният полар започва да предлага фино усещане като от кашмир.

Страхотните предимства на поларените пижами и одеяла

Висококачественият полар е много удобен, мек и лекичък, и същевременно топъл. Не запарва и позволява на влагата да се изпари отвътре навън, като същевременно изолира влагата отвън. Той е дишащ и бързосъхнещ.

Пухкавото, топло и меко усещане и страхотната лекота се предпочитат особено за домашни поларени пижами, които спокойно могат да се носят не само в леглото, но и в целия дом за спокойно и релаксиращо ежедневие. Ако търсите практичен и топъл вариант за у дома – това е идеалното решение.