0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Добра опция ли са спалните платове от полиестер

  • Jun 21, 2023

Полиестерът е много широко използван в текстилната индустрия материал, включително и за производството на спално бельо. Какво го отличава и какви са характеристиките на спалните платове, разчитащи на преимуществено съдържание на синтетичния материал? За кого е подходящ и има ли място във вашата спалня?

За да отговорим на тези въпроси ще се поровим и малко в историята, за да вникнем в дълбочина какво точно представлява материалът и как се изработва.

Що е то полиестер и как започва всичко

На първо място, важно е да знаете, че това е напълно изкуствен материал, който е изцяло създаден от човека и в производството му не се използват никакви натурални компоненти.

Първият полиестерен материал е изработен през 30-те години на 20-ти век от известни британски химици. Те работели заедно, в опити да създадат синтетична, по-евтина и достъпна алтернатива на коприната.

Работата им довела до сътворяването на полиетилен терефталат, който по-често може да срещнете с абревиатурата на латиница PET. Това е вид пластмасов полимер, който около 20 г. по-късно е използван в САЩ за производството на първия полиестерен плат. Полиестерната тъкан бързо придобива популярност като синтетична алтернатива в създаването на облекла и домашен текстил.

От тогава се превръща в едно от най-масово използваните синтетични влакна, благодарение на отличаващите му се характеристики като издръжливост, достъпност и универсалност.

Производството на текстилния материал включва химични реакции, обикновено протичащи при висока температура във вакуум. Използват се вторичен петролен продукт, алкохол и карбоксилна киселина, които се смесват за образуването на естер (полимеризация). Докато е горещ, така създаденият материал се екструдира във влакна с дължина 5 пъти надвишаваща първоначалната им. Полученото влакно образува здрава структура от молекули.

Спални платове от полиестер – какви са отличаващите се характеристики

Полиестерното спално бельо обикновено е по-евтино от натуралните опции, затова може да се разгледа като бюджетна алтернатива. Нишките, изградени от PET са доста издръжливи и съответно платовете, изтъкани от тях предлагат стабилна продължителност на експлоатация. Грижата е сравнително лесна и платът изсъхва бързо.

За разлика от памучните спални принадлежности, полиестерните не са така добре дишащи и съответно употребата им се свързва със запарване, особено при хора, които така или иначе имат тенденция към потене нощем.

Самият вид на платовете, изработени от изкуственото влакно може да изглежда по-евтин и нискокачествен, а освен това на допир се усеща грубост, която липсва при 100% памук.

Бихме заключили, че е съвсем безопасно е да спите в полиестерни чаршафи, но просто няма да ви е така удобно, както би било в едно хубаво памучно спално бельо. Затова и в PoPijami.bg сме доста резервирани откъм предлагане на спално бельо с полиестер и на практика го избягваме максимално, съответно едва ли в асортимента ни ще откриете такова с високо количество от изкуствената нишка.