0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Сатен дамаск - класа, стил и красота у дома

  • Jun 05, 2023

Продължаваме пътешествието ни в света на платовете, в което ви запознаваме с базови и не толкова основни типове тъкани, които е добре да разпознавате. Правим го, защото това знание ще ви помогне да успявате лесно и бързо да откроявате точно от какъв тип плат се нуждаете, винаги, когато дойде ред за покупка на ново спално бельо.

Следващата особено ярко открояваща се тъкан е сатененият дамаск. Какво представлява той, за какво се използва и какви са основните му отличителни качества, PoPijami.bg дава своите отговори в следващото изложение.

Какво представлява платът сатен дамаск

Сатен дамаск е вид плат, който комбинира характеристиките на две различни тъкани – сатенът и дамаската. Представлява тежка сатенена материя, която се изработва по метода на жакарда.

Сатенът е тъкан, която се отличава с гладка и лъскава повърхност от едната страна и по-матова повърхност от другата. В класическия вариант се изработва от коприна, но може да бъде изработен и от други видове влакна, включително памук и изкуствени смеси.

Дамаск е вид изтъкаване на плата, при което се създава шарка или орнамент от нишки, чрез използване на комбинация от сатен и традиционни нишки. Така създадените отличителни мотиви в класическия вариант са двустранни, т. е. са видими и от двете страни на тъканта. Често се изработва от ленени или памучни влакна.

Сатененият дамаск съчетава гладката и лъскава повърхност на сатена със сложните шарки и мотиви на дамаска. В класическия вариант се изработва от коприна и памук.

Този подход се избира в модата и тапицирането, както и в домашния текстил от висок клас. От плата се изработват облекла за висшата мода, тапицерии за обзавеждане, завеси, чаршафи, калъфки и пликове и е идеален материал за направата на драперии.

С какво се отличава сатененият дамаск

Комбинацията от двете първокачествени тъкани създава луксозен и елегантен дизайн, който е едновременно визуално привлекателен, практичен и функционално издръжлив.

Неслучайно е особено популярен избор във висшата мода – предлага страхотна изискана естетика и се вписва идеално в изчистени, но класни спални.

Нотката елегантност идва от сатенения отблясък и красивите повтарящи се мотиви. Спалните платове от сатен дамаск са меки и гладки и осигуряват уникално фино докосване до кожата. Комбинацията от преплитането на сатен и дамаск създава здрава и издръжлива тъкан, която има дълъг експлоатационен живот. Комфортът, проветривостта и лесната грижа прибавят към пакета с прекрасни характеристики на плата.

Ако искате да внесете стил, класа и лукс в спалнята с лекота, спокойно може да заложите на чаршафи, калъфки за възглавници и кувертюри от сатен дамаск.