0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Жакард – елегантното допълнение в спалнята

  • Sep 07, 2023

Жакардът е специфичен плат, вплитащ в себе си история и настояще, който има особено елегантно излъчване и носи нотка луксозност там, където е използван.

Към момента материята се влага в производството на кувертюри и покривала за легла, дамаски на мека мебел, завеси, покривки за маса, калъфки за възглавници, а също така и дрехи. Предпочита се най-вече заради красивия орнаментален дизайн и изисканата визия, но предлага и други страхотни качества като много добра здравина и издръжливост.

Историята зад създаването на жакард като плат

Всичко започва в началото на 19-ти век, когато френският текстилен майстор Жозеф Мари Жакар изобретява машинен стан, наименуван по неговата фамилия. Платовете, които се изтъкават на този специфичен стан имат комплексни орнаменти, които са вплетени директно в тъканта.

Преди да се появи този метод, благодарение на изобретението на Жакар, производството на подобни тъкани с директно вплетени в тях орнаменти и шарки било много трудоемко и консумиращо доста повече време. Затова и самите платове стрували доста скъпо. След създаването на жакардовия стан обаче вплитането на комплексните текстилни мотиви в тъканта станало доста по-лесно и съответно понижило цената на пата.

Към днешни дни ръчният тъкачен жакардов стан е заменен от компютъризирани такива, но творението на Жакар има ключово значение за тяхното разработване. Съответно в днешни дни производството на жакард е оптимизирано и вече не е единствено текстура, която може да се открие само при заможните стопани.

Какви са предимствата на кувертюрите от жакард

Макар и доста по-евтини за производство, жакардовите тъкани все още се асоциират с луксозност, затова ако търсите такъв ефект в своята спалня, може да изберете красива кувертюра от PoPijami.bg

Основно оценен заради декоративните му характеристики, жакардът също така е сравнително издръжлива, плътна и тежка материя и е много подходящ за подчертаване на стила в спалнята.

Кувертюрите от жакард са устойчиви и издържат за дълго време, независимо от броя изпирания и многократното им използване. Те са лесни за поддръжка и могат да се перат в пералня и сушат в сушилня, без да губят страхотния си дизайн и добрата си форма.

Луксозните вид и усещане на плата го правят перфектния избор за домакините, които искат да усъвършенстват стила на спалнята и да внесат още една доза изисканост в нея. Сложните красиви дизайни и уникалните текстури добавят акцентна нотка елегантност и са идеално допълнение в едно съвременно спално помещение.

Може дори да използвате такива кувертюри като лека завивка през топлите месеци, тъй като материята е дишаща и осигурява температурен комфорт по време на сън.