0879 65 68 67   |     info@popijami.bg
  • Вход / Регистрация
  • Моят профил
media

Поликотън – подходящ ли е за спалния текстил

  • Jun 26, 2023

Памукът и неговите разновидности са най-популярния избор, когато става въпрос за спално бельо. Причината е, че естествената памучна нишка има способността да прави платовете меки, приятни на допир, комфортни и съответно особено подходящи за спалния текстил.

Днес ще разгледаме подробно какво е поликотън и какви са неговите характеристики, за да ви помогнем да прецените дали е удачен вариант за вашата спалня.

Какво е поликотън

Този „модерно“ звучащ материал всъщност е полипамук (от polycotton) и представлява смес от памук и полиестер, като обикновено процентното съотношение е в полза на полиестера (65 на сто от бленда).

Съответно поликотън е плат, който съдържа както естествени, така и изкуствени нишки, тъй като полиестерът е изцяло създаден от човека материал, направен от пластмасови полимери.

Самостоятелно, полиестерните платове са доста груби и твърди, затова се избягва производството на спални платове само от полиестер. Когато обаче в изтъкаването на плата се включат и нишки от естествен памук резултатът е хибридният вариант на полипамука, който е сравнително добра средна среда – платът е по-мек и удобен за кожата, но в повечето случаи доста по-евтин, в сравнение с чистия памук.

Спално бельо поликотън – какво да очаквате

Основната причина, поради която се предпочита като алтернатива е ниската цена. Но какво получавате в замяна на нея?

Чаршафите изработени от такъв смес от синтетични и естествени влакна са много здрави, тъй като полиестерът е изработен от полимери на пластмасата, което повишава издръжливостта на платовете. Това прави поликотъна много популярно решение на места, където се налага постоянно пране и смяна на чаршафите и се търси по-дълъг експлоатационен живот, както е в болниците, например.

Тези платове могат спокойно да бъдат изпирани на нормална програма на пералнята машина и да бъдат сушени в сушилня. Не се свиват като чистия памук и запазват размерите си и след много пранета.

Ако имате чувствителна кожа, която лесно се раздразнява, ви съветваме да не прибягвате до този плат като вариант за спалнята. Много хора с чувствителна кожа се оплакват от сърбеж и раздразнения от поликотъна, което се обяснява от това, че самата тъкан е по-груба и освен това не диша добре, тъй като полиестерът не пропуска добре въздушния поток.

Лошата циркулация правят бельото от поликотън неподходящо за лятото и хора, които обичат свежата прохлада по време на сън. Освен това материята има тенденцията да запарва, в сравнение с чистия памук.

Тъй като съдържа голямо количество синтетични нишки, поликотънът след време започва да се бели. На повърхността му се образуват топчета мъх, а това прави плата още по-груб, отколкото е поначало.

Като цяло изборът на една такава предимно синтетична тъкан ще доведе до жертване на прекрасния комфорт и мекота, които иначе бихте получили със 100% памучното спално бельо. Затова в PoPijami.bg акцентираме именно на последното, предлагайки на нашите клиенти повече от това, което заслужават.