таблица с размери

Приложените тук размери са общоприет европейски стандарт, който съответства с различните мерки на съответните части от човешкото тяло. По-долу ще разгледаме как да разберете кой размер пижама е за вас и как е правилно да се взимат размерите за деца, дами и господа.

Как да вземете собствените си размери

За да вземете правилно размерите на своето тяло, е важно първо да разполагате с някакъв вид мек или гъвкав мерителен инструмент като шивашки метър или рулетка. Има 3 основни зони от тялото на човек, които е важно да бъдат измерени,за да се разбере коя пижама съответства на вас и вашето тяло.

Зоните, на които трябва да наблегнете са:

  • Ханш;
  • Рамене;
  • Гръден кош.

Също така е важно да вземете предвид вътрешния размер и дължина на краката, които се взимат от слабините до под ахилесовото сухожилие.

Взимане на размер на ханш

Този метод важи за дамските и мъжките размери,както и за размерите на момчета и момичета. Нужна е да се вземе обиколката като се започва от най-изпъкналите части на ханша и се направи цялостно обгръщане, докато се получи полукръг.

Важно е шивашкият метър да бъде добре изпънат, но не прекалено, за да не се смали размера под силата на опъване.

Взимане на размер на рамене

За да се вземе размер от раменете е нужно ръцете да бъдат в отпочинало състояние отстрани до тялото. Тук ще е нужна помощ от второ лице, тъй като самите рамене трябва да бъдат изцяло отпуснати, за да се вземе възможно най-точния размер.

Отново се използва мек, но не разтегателен, инструмент за мерене, най-добре е да използвате шивашки метър. Позиционирането на мерилото трябва да бъде 1-2 см под раменната става или там, където раменете са най-изпъкнали – нормално е при мъжете и момчетата тази обиколка да бъде по-широка отколкото при момичетата и жените.

Как да вземете правилен размер на гръден кош

Гръдният кош е особено лесно място за самостоятелно сваляне на размер, тъй като подмишниците могат да служат като стопер. За да измерите гръдната обиколка е важно да започнете от видимо за вас място, за да можете да потвърдите размерите, желателно е меренето да се започне от гърдите – обърнете метъра на обратно, за да виждате размерите когато погледнете надолу.

Тук отново се измерва най-изпъкналата част, като е необходимо метърът да мине плътно под подмишницата и да направи обиколка около гърба, под втората подмишница и да завърши обиколката пред гърдите. Дамите могат да изберат да вземат този размер със или без сутиен, като стойката тук не е от толкова голямо значение.

Взимане на детски размери за горна и долна дреха

Детските размери, до определена възраст, са изцяло стандартизирани въз основа на техните години. Тази стандартизация идва от българската педиатрична асоциация (БПА), и е базирана върху естествените процеси на растеж при децата в различен стадии на тяхното развитие.

За деца над 12 годишна възраст размерите започват да се взимат както е споменато по-горе, като всички правила важат.

Ако имате нужда от повече информация можете да се свържете с Popijami.bg директно, за да ви консултираме относно вашите размери и това какъв вид нощница може да ви бъде най-удобна за вас и вашето семейство.


Можете да разгледате и нашите предложения за спално бельо, чаршафи и олекотени завивки.